Wednesday, 30 December 2020

#FRinfoSharing - Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP

 #FRinfoSharing - Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP



Amalkan Norma Baharu Bantu Anak Orang Asli Kembali ke Sekolah Dengan Selamat 
Jalin Kerjasama dengan TESCO dan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA)


Hai korang pastinya tidak asing lagi dengan jenama TOP kan??? ya abam ziaf suka TOP Super Hygienic Powder detergent and TOP Odour Buster Liquid keluaran Lion Jepun ini sebab ia menggunakan teknologi Anti-Sebum yang mampu menghilangkan kotoran ketara & formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* serta anti bau peluh .. Jadi amatlah sesuai di musim pandemik ini...

Kuala Lumpur, 22 Disember 2020 – Dengan peningkatan kes COVID-19 di Malaysia dan peralihan pembelajaran dalam talian, kanak-kanak tidak sabar ingin kembali ke sekolah pada tahun 2021. Namun wabak Covid-19 yang telah menjejaskan ekonomi negara terutama dalam kalangan pelajar Orang Asli telah membantutkan rancangan mereka untuk kembali ke sekolah.

TOP, pemenang anugerah Platinum Putra Brand Award 2019 bagi kategori produk keperluan rumah[1], kini kembali dengan kempen amal ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dengan matlamat menyediakan kelengkapan kembali ke sekolah bagi 364 orang pelajar Orang Asli di Pahang, Perak dan Johor bagi sesi persekolahan tahun 2021.

Bagi mengurangkan risiko kanak-kanak ini dijangkiti COVID-19, TOP akan menyumbang dua pelitup muka kain guna semula di samping kelengkapan kembali ke sekolah seperti pakaian seragam baharu, kasut, stoking, beg sekolah, set alat tulis, pensil warna dan buku latihan untuk setiap kanak-kanak. Sumbangan ini bertujuan menyuntik semangat kanak-kanak ini untuk hadir ke sekolah dan meringankan beban kewangan ibu bapa mereka serta meyakinkan ibu bapa ini bahawa anak-anak mereka dilindungi daripada pandemik. 

Selama lima tahun ia berlangsung, kempen ini telah membantu kira-kira 2,500 orang kanak-kanak berumur antara 7 ke 17 tahun dari 79 komuniti yang memerlukan termasuk Orang Asli, NGO anak yatim dan anak dari keluarga ibu bapa tunggal.

Pelajar dari SK Pos Dipang, Perak gembira bermain bowling kelapa.

Dengan kerjasama JAKOA, TOP telah menyenarai pendek sekolah yang dihadiri sepenuhnya oleh pelajar Orang Asli dari komuniti yang paling terjejas mata pencarian mereka akibat pandemik, di samping meraikan kepelbagaian, pencapaian dan ketabahan komuniti ini. Tiga buah sekolah rendah Orang Asli yang menerima kelengkapan kembali ke sekolah adalah SK Kampung Kudong, sebuah sekolah Orang Asli berpretasi tinggi di dalam hutan simpan di Bekok Johor; SK Pos Dipang di Jeram, Perak yang telah mempamerkan semangat kental dalam pemulihan selepas tanah runtuh, banjir dan tragedi lain; dan SK Terisu di Cameron Highlands, Pahang yang terpencil dan terjejas mata pencarian.

Dana akan dikutip menerusi sumbangan sebanyak RM0.30 dari jualan produk detergen TOP di pasaraya TESCO dan TESCO Online dari 1 Disember ke 31 Disember 2020. JAKOA akan menghantar kelengkapan kembali ke sekolah ini kepada komuniti Orang Asli menjelang 15 Januari 2021 sebelum bermulanya penggal persekolahan yang baharu.

TOP dari Lion Jepun tekenal dengan konsep kehidupan yang bersih menyeluruh dengan menggalakkan cucian pakaian yang lebih bersih, selesa dan kesejahteraan hidup yang lebih baik menerusi inovasi teknologinya. TOP Micro-Clean dengan teknologi Anti-Sebum menanggalkan kotoran ketara dan kotoran yang tidak kelihatan dengan berkesan.

“Populasi Orang Asli merupakan antara yang paling terjejas mata pencarian akibat COVID-19. Dalam kerjasama kami dengan JAKOA, kami telah mengenalpasti penambahan pelitup muka jenis kain boleh guna semula sebagai satu cara untuk membendung penularan COVID-19 dengan melindungi kanak-kanak dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan keluarga mereka.”

Senyuman mesra dari pelajar SK Kudong, Johor, sekolah Orang Asli berprestasi tinggi yang telah menerima pelbagai penghargaan antaranya Sekolah Orang Asli terbaik, PIBG terbaik, PIBK terbaik, Pra-sekolah terbaik dan Surau Sekolah terbaik.


TOP memasukkan pelitup muka tiga lapis guna semula dengan penapis tersedia dalam saiz kanak-kanak ke dalam kelengkapan kembali ke sekolah kerana pelitup muka jenis ini tahan lama dan ekonomi dalam jangka masa panjang berbanding pelitup muka jenis pakai buang. Sebagai melengkapkan usaha kelestarian ini, TOP akan menyumbang serbuk pencuci TOP Super Hygienic kepada setiap keluarga Orang Asli bagi menyediakan serbuk pencuci berprestasi tinggi yang boleh membersihkan pakaian mereka dengan lebih sempurna termasuk pakaian seragam sekolah dan pelitup muka kain.
Sesuai untuk basuhan baju seragam sekolah dan pelitup muka, menghapuskan 99.9% bakteria dan bau hapak.

“Serbuk pencuci TOP Super Hygienic Powder dan cecair pencuci TOP Odour Buster Liquid Detergent amat sesuai digunakan terutamanya pada musim pandemik kerana formulasi anti bakterianya mampu menghapuskan 99.9% bakteria* untuk perlindungan maksimum dan ia juga mempunyai wangian anti peluh berprestasi tinggi bagi menghilangkan bau hapak, bau peluh dan menanggalkan sebum yang terperangkap. Kempen ini telah mendapat sambutan baik pengguna TOP selama lima tahun kebelakangan ini. Kami berharap mereka akan terus menyokong ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ pada tahun ini kerana keperluan kali ini lebih memerlukan,” kata Pengurus Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd (Bahagian Penjagaan Fabrik) Cik Ling Ai Li.

Kempen ini selaras dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025[2] yang menekankan pemulihan nasib pelajar Orang Asli menerusi kerjasama antara kerajaan dan swasta dalam mendekati ibu bapa dan komuniti bagi mengubah sistem pendidikan. Ia juga tepat pada masanya di saat negara sedang dilanda gelombang ketiga COVID-19.

Pelajar Orang Asli di SK Terisu, Pahang gembira bila bersama

“Pandemik yang melanda ini secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap masyarakat Orang Asli. Ada keluarga yang berasa bimbang dengan kesihatan anak-anak mereka kerana tidak mampu membeli pelitup muka, namun tidak mahu anak-anak ketinggalan dalam bidang akademik. Pembelajaran secara dalam talian agak sukar bagi komuniti ini yang tiada sambungan internet dan peranti elektronik yang diperlukan di rumah malah guru-guru perlu menghantar kerja rumah terus ke rumah para pelajar. Komuniti Orang Asli dan JAKOA mengalu-alukan sokongan rakyat Malaysia terhadap kempen kembali ke sekolah ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP’ dan penambahan pelitup muka kain guna semula yang pasti akan membantu melindungi kanak-kanak, memberi keyakinan dan meringankan beban ekonomi ibu bapa,” kata Ketua Pengarah JAKOA, Prof Juli Edo.

Semasa tempoh kempen dari 1 hingga 31 Disember 2020, produk detergen TOP akan ditawarkan pada harga istimewa di semua pasar raya TESCO dan TESCO online.

Untuk maklumat lanjut, layari http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan di 1800-88-0133.

Monday, 28 December 2020

#FRforReview - Erojan - Rahsia kehebatan Lelaki

#FRforReview - Erojan - Rahsia kehebatan Lelaki



Hi korang tahu tak yang abam ziaf selalu akan buat FB Live 3 jam sehari & stay up kadang2 hingga pukul 1 pagi kn... pastinya permakanan biasa tidak boleh memberi energy extra kan,, apa rahsia abam ziaf still energetic even dah berjam jam di studio?? & if korang selalu rasa letih, sukar tidur, selalu resah, emosi yang kurang stabil, kenaikan lemak badan & stamina yang lemah... 
Jika YA , anda mengalami kemerosotan Hormon Testosteron yang agak kurang baik

Korang tahu tak yang Testosteron merupakan hormon utama bg lelaki untuk mengekalkan kekuatan otot, jisim tulang, kesihatan jantung & pengedaran lemak serta pertumbuhan rambut, janggut...Jadi semakin meningkat usia kita, semakin menurun kadar testosteron dalam badan...

Alhamdulilah abam ziaf di pertemukan dengan produk Erojan yang membantu abam mengawal & meningkatkan kembali kadar testosteron abam. Jadi abam ziaf akan kekal sihat & bertenaga sepanjang hari tanpa perlu risau akan penat or letih

Antara bahan yang terkandung di dalam Erojan ialah 
πŸ’ŠTongkat Ali
*Meningkatkan kadar testosteron dan kesuburan lelaki 
*Kaya dengan nutrien untuk membantu menguatkan otot dan kekuatan badan 
*Membantu mengurangkan hormon tekanan (stress) dalam badan sekaligus mengembalikan mood dan mengelakkan keresahan



πŸ’ŠCuscuta Chinensis
*Digunakan secara tradisional untuk menguatkan hati
*Mengurangkan hepatotoxicity yang memberi kesan hepatoprotektif bagi melindungi hati daripada tekanan oksidatif 
*Membantu meningkatkan kadar superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase dan catalase bagi mengelakkan kerosakan hati


πŸ’ŠMaca
*Membantu meningkatkan kesuburan lelaki dengan meningkatkan kualiti air mani 
*Meningkatkan tenaga dan prestasi bersukan untuk tempoh yang lama 
*Meningkatkan kekuatan dan keupayaan otot


πŸ’ŠTribulus Terrestris
*Saponin adalah antara komponen yang banyak dalam Tribulus Terrestris 
*Saponin boleh membantu melebarkan arteri koronari, meningkatkan kitaran koronari untuk kitaran darah yang lebih sempurna 
*Meningkatkan kadar testosteron bagi lelaki


πŸ’ŠHorny Goat Weed
*Mengandungi icariin yang membantu melindungi saraf 
*Meningkatkan pengaliran darah 
*Tonik tenaga semulajadi untuk melawan kelesuan dan meningkatkan stamina


πŸ’ŠButea Superba
*Menguatkan tulang & ketumpatan mineral tulang susulan penyerapan nutrien yg cekap dlm usus 
*Mengandungi fitonutrien dan flavonoid yang mempunyai akses secara langsung terhadap fungsi kardiovaskular untuk kesihatan jantung yang lebih baik 
*Meningkatkan kesihatan bagi melawan kelesuan


Antara fungsi Erojan:
πŸ’ͺMeningkatkan Pengaliran Darah Agar Bergerak Lebih Lancar Di Dalam Badan
πŸ’ͺMengawal Pengedaran Lemak Dengan Membakar Lemak Di Dalam Badan Secara Efisien
πŸ’ͺMenggalakkan Ketumpatan Tulang Yang Lebih Kuat Untuk Menyokong Pergerakan Badan
πŸ’ͺMeningkatkan Stamina Untuk Senaman Yang Lebih Lama
πŸ’ͺMeningkatkan Kekuatan Badan Untuk Kekal Sihat Dan Aktif Bagi Melakukan Rutin Harian
πŸ’ͺMengawal Kadar Testosteron Untuk Mengekalkan Keseluruhan Kesihatan Bada
πŸ’ͺMenyokong Keseluruhan Maskuliniti Agar Lebih Segak 
πŸ’ͺMeningkatkan Tenaga Untuk Prestasi Sukan Yang Lebih Baik 


Jadikan korang jgn biarkan hormon testosteron merosot, kena cuba amalkan Erojan tau.. Jangan risau produk ini ada kelulusan dari KKM Certified (MAL19056078T) , disahkan Halal - Lulus HALVEC Jakim, tiada bahan pengawet, bebas daripada ubat disfungsi Erektil, tiada logam berat

. Untuk info lanjut boleh check out di
.

#FRfoodReview - Gombak Cowboy Cafe

 #FRfoodReview - Gombak Cowboy Cafe


Hai korang hari ini abam ziaf nak share tempat makan yang rare sikit tapi menarik tau... Korang pernah experience tak makan ala ala cowboy vibe dekat dengan kandang kuda yang korang juga boleh tunggang if nak, iaitu Gombak Cowboy Cafe
Cafe ini terletak berhampiran dengan UIA ja so sangat mudah untuk sampai ke sini tau & persekitaran dia sangat menarik ... Terdapat pelbagai rangkaian menu makanan yang menarik korang boleh pilih di sini...
Antara menu yang abam cuba, ialah :

πŸ”–Thai Salad (RM10)
Nama pun dah menarik kan?? ya abam suka gabungan sayur yang ada dengan rasa sos thai memang dah layan tapi yang paling gempak sebab dia ada fruit cocktail & LAICI!!!! memang ngam sebab manis, sweet pedas & taste sayur well blend..

πŸ”–
Minestroni soup (RM12)
First time abam ziaf try soup nih tau.. Sup tomato yang ada sedikit pasta & spaghetti bersama dgn daging cincang, kentang, broccoli & bahan2 lain.. Rasa dia memang unik tapi boleh di terima tekak abam nihhhh .. korang boleh makan dengan Garlic bread yang ada...
 πŸ”–Nachos (RM15)
Korang biasa dah makan Nachos kan, tapi kat sini unik sikit sebab ada letak avocado tau & based dia ada baked beans sauce tau... tapi memang kena ngam dgn tomato salsa & campuran cheese.. Abam ziaf memang layan even Nachos dia pun so crunchy tau!!!
πŸ”–Buffalo Cowboy (RM15)
Ini antara favorite abam kat sini tau...  Ayam yang di goreng dengan di selaputi sos yang pedas pedas manja & ayam dia besar besar tau.. korang boleh layan dengan coleslow juga ..
πŸ”–Smokey Duck Breast (RM25)
haishhh ini pun favorite juga.... Abam if ada duck dalam menu memang tak boleh tolak tau...  Itik yang di salai sangat perfect, tak kering tau.. sangat juicy !!

πŸ”–Lamb Shank (RM35)
Kalau kita nak makan Lamb shank sure sure mahal kan,, tak yah risau kat sini pun ada tau.. Abam suka sebab dia di masak just on point .. di gabung kan dengan so black pepper plus bit of creamer memang ngam.. Di datangkan juga dengan kentang & sayur coleslow
πŸ”–Pina Colada (RM15)
Apa ni? hehehe ini nama minuman yang abam minum.. Gabungan pisang & nenas yang di blend bersama... First time abam cuba gabungan, suprisingly sedap sbb taste pisang yang heavy akan di balance kan balik dgn nenas 

Antara menu menu lain yang terdapat di cafe ini;
 Harga di sini bagi abam sangat sangat berbaloi tau...
Ohya di sini terdapat sistem pembayaran menggunakan 
Maybank QR pay, Touch N Go E–Wallet, bank transfer selain Cash

Jadi if korang dah bosan dengan Cafe cafe yang biasa , cuba datang sini & experience.. 
Memang abam rasa korang akan rasa vibe yang baru , rare la sikit kan...
GOMBAK COWBOY CAFE 
Lot 5639, Jalan Sungai Pusu, Kampung Sungai Pusu, Gombak, Selangor, 53100, Selangor

Dibuka setiap hari kecuali Isnin, dari 3pm - 12am (last call 10pm)

Lokasi :Gombak Cowboy Cafe. 

Sunday, 27 December 2020

#FRinfoSharing - MyDebit

#FRinfoSharing - MyDebit 


Hai korang! Mesti rimas kan nak pergi bank then nak simpan cash dalam wallet.. Dulu ya abam memang mcm tu tapi sekarang abam dah advanced dengan adanya MyDebit!!!





Alaaaaa nak kena apply ka?? haipp! tak perlu kebanyakkan kat ATM kita sudah mempunyai MyDebit tau... Korang boleh menggunakan MyDebit di mana mana je seperti supermarket, farmasi, klinik kerajaan, kafe atau restoran, mahupun agensi kerajaan, & banyakkkkk lagi...


So mudah saja kan.. Korang just TAP & selesai...... Sangat pantas !
Untuk info boleh check out 
Instagram: @mydebitje
Facebook: https://www.facebook.com/MyDebitJe

Saturday, 26 December 2020

#FRforReview - Adam Axtension

 #FRforReview - Adam Axtension


Adam Axtension Wahh hari ini abam nak share korang tentang Adam Axtension yang di keluarkan oleh VARF Healthcare Sdn Bhd yang merupakan jurutera produk yang menggunakan bahan-bahan yang diperolehi secara semulajadi dan alternatif bukan toksik-kepada-kesihatan. 


Produk ini dirumus secara saintifik dengan bahan utama Ekstrak Anggur, serta menggunakan bahan aktif yang diperolehi terutamanya daripada herba tradisional, seperti Serbuk Jus Anggur, Ekstrak Apple, Serbuk Saffron, Ekstrak Maca dan Ekstrak Guarana. 


Bahan yang di gunakan telah terbukti mampu membantu & sangat sesuai di makan oleh kebanyakan lelaki. Produk Adam Axtension ini di hasilkan menggunakan teknologi yang terbaik untuk hasil yang hebat.. Formula ini di rumuskan di Perancis 



Siri Adam Axtension ini dapat membantu kesihatan kaum Adam terutamanya dari segi kesihat seksual... Pastinya mereka mahu gaya hidup seksual yang lebih sihat.. 

Mekanisme utama produk ini adalah untuk membantu pengaliran yang lebih baik, Mengawal tahap testosteron & mengurankan tekanan.. Jika menggunakan produk ini secara konsisten juga boleh membantu dalam melindungi kesihatan prostat lelaki , seperti mencegah mati pucuk, ejakulasi pramatang dan kanser prostat.. 

Jadi setelah beberapa hari penggunaan produk ini abam ziaf dapat meraskan perubahan yang ketara, iaitu dari segi tenaga & daya tahan tubuh... 
Jadi kurang rasa lesu & inshaAllah mampu mengurangkan risiko jangkitan kanser 
atau penyakit yang selalu di hadapi oleh kaum Adam... 


Harga yang di tawarkan sangat berbaloi :- 
Packing - 3G X 15 Sachets Per Box (1 Month Set) 
Bundle Package 3G X 15 Sachets Per Box X 1 Box (1 Month Set) - RM328.00 3
G X 15 Sachets Per Box X 3 Boxes (3 Month Set) - RM838.00 
3G X 15 Sachets Per Box X 5 Boxes (5 Month Set) - RM1230.00 

Jangan risau Adam Axtension sijil dari KKM

Untuk info lanjut: 
Address: Varf Healthcare Sdn Bhd, 104b, Jalan Sutera Tanjung 8/3, Taman Sutera Utama, 81300 Skudai, Johor 
Phone: +607-5542685 
Email: varfshop@gmail.com 
Official Website: https://varfshop.com/ 
Facebook Page: https://www.facebook.com/VARF-Healthcare-Sdn-Bhd-601433347183435 
Instagram: https://www.instagram.com/varf.healthcare/ 
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCczJoqm4h5Czgoxufm41l9Q


#FRfoodReview - Rasa Viet, The Sphere, Bangsar

#FRfoodReview - Rasa Viet, The Sphere, Bangsar 

Rasa Sebenar Makanan Vietnam
Hi korang... Pernah cuba tak makanan dari Vietnam? Abam ziaf since dari trip ke Danang memang craving giler nak makan tapi most of place abam pergi rasa dia sangat tak kena, nasib baik abam di perkenalkan dengan restoran RASA VIET .. Abam ziaf visit outlet dekat The Sphere, Bangsar South..

Abam Ziaf suka dia punya vibe bila datang sini very classy, tenang ja & tapi elegan tau memang best place korang lepak & makan with kesayangan... Jgn risau Rasa View adalah Muslim Friendly & semua penyediaan atau bahan mereka adalah dari sumber yang HALAL tau.. 
Paling abam respect adalah tiada penggunaan MSG which sgt rare & good one!

Antara menu yang abam sempat cuba:

Vietnamese Drip Coffee
Pastinya tak lengkap if kita tak cuba Vietnamese Coffee yang sedappp sgt... Penyediannya kopi akan dibiarkan menitis ke dalam cawan sehingga habis & akan di tambah susu.. 
korang boleh pilih nak minum sejuk atau panas

Summer Roll (Vietnamese Spring Roll) with Sos Kacang
Antara bahan asas yang ada, timun, tauge, acar lobak merah, lobak putih & vermicelli yang di balut bersama kertas beras... Memang agak sukar untuk membalut dengan kemas... Summer Roll ini yang gempak sebab dia di makan bersama Sos Kacang... Plaing rare sebab sos kacang ini hanya ada di sini sahaja, even kat Vietnam sure korang tak boleh jumpa


Fried Roll Chicken with Sos Ikan
 Untuk Fried Roll Chicken, isinya ialah Ayam, Taro, Black Fungus, Lobak putih, carrot & vermicelli balut dengan kertas beras.. Korang boleh cicah dengan sos ikan yang sgt sedap!!!


Sizzling Pancake
Banh Xeo iaitu DIY wrap Sizzling Pancake yang ada Lettuce, Basil, Lobak merah, Lobak putih & daun ketumbar yang di balut dengan kertas beras... 
Abam excited sebab owner Restaurant yang membalut sizzling pancake, proses dia sangat complicate tapi bila pakar yang lakukan, nampak sangat mudah...
Korang boleh cicah dengan sos ikan... memang layan!!



 Special Beef Pho Noodles
Pho merupakan makanan yang sangat popular di Vietnam, iaitu Rice noodle, herba serta daging lembu atau ayam.. Di Rasa Viet, sup akan di didihkan selama lebih dari 10 jam mengunakan rempah & ramuan asli sahaja... Paling penting tiada campuran MSG jadi korang boleh nikmati ramuan 
& kemanisan yang asli....
Pemilik juga berkongsi cara untuk korang nikmati PHO yang betul, caranya:Korang kena rasa kuah terlebih dahulu.. kemudian korang masukkan Cuka bawang putih, campuran cili merah & sayur, then korang kacau sedikit & rasa kuah semula bersama noodle sekali
Sangat nikmat ya rasa dia, memang layan habis!

Banh Mi
Sandwich Vietnam yang ada dua pilihan iaitu Ayam Bakar atau Smoke Duck... Bahan yang ada Chicken Liver Pate, acar lobak merah & lobak putih, ketumbar, timun, marjerin seta mayonis
Roti dia di bakar sangat prefect tau, sangat crunchy & lembut.. One of my favorite Sandwich right now!!

Jomm layan video mukbang kami makan Banh Mi 
(Sumber IG @rasa.viet)

Traditional Caramel Pudding (Banh Flan)
Banh Flan ini di buat dari telur & susu serta di banjiri dengan karamel.. Abam suka sebab dia sangat smooth, langsung tak bau hanyir telur... Manis dia pun on POINT tau...


Fried Jackfruit with Coconut IceCream
Gambungan cempedak goreng bersama dengan aiskrim kelapa memang tak salah... Cempedak dia manis & berlemak tau walaupun dia cempedak frozen.. Taste dia tak lari.. Campur pulak dengan aiskrim kelapa yang lemak berkrim memang layan habis tau!!!

Jadi abam nasihatkan if korang nak cuba rasa makanan Vietnam pergilah Rasa Viet korang pasti tak akan menyesal tau, jangan pergi tempat lain dahh,, staff dia sgt helpful & friendly tau.. 
Jadi korang akan rasa sangat homey!!! 


If korang nak info lanjut, check out: