Saturday, 25 June 2022

#FRforReview - Halal Dim Sum - In Colonial Restaurant

#FRforReview - Halal Dim Sum - In Colonial Restaurant
The Intermark, Kuala Lumpur


Hai guys!! Siapa sini suka makan Dim Sum? Ha bamziaf tau susah nak cari Dim Sum yang sedap, affordable & yang penting Halal! Tapi hampa jgn risau sebab dekat Restoran In Colonial ada tau

Kalau korang nak tau Restoran In Colonial terletak dalam The Intermark, Jalan Tun Razak, 
tempat yang mmg mudah sbb parking senang & best sebab tak crowded sgt tempat dia!! 

  

Restoran dia sgt selesa & vibe dia very classy sgt! 
Bamziaf suka dia punya interior design sgt cantik, mcm zaman dulu dulu tapi sgt wow!
Memang membuatkan customer datang & nak stay ja dalam restoran ni! 

Restoran In Colonial merupakan Restoran “Muslim Friendly Chinese Cuisine” yang di miliki oleh Kapten Jaffar & isteri beliau Puan Latifah! Ha Kapten Jaffar ini merupakan seorang juruterbang Senior yang sgt berpengalaman, hingga kini masih berkhidmat di Singapore Airlines! Hebat kan?



Restoran ini the one & only Anglo Chinese Cuisine yang ada dekat Kuala Lumpur! 
Kini mereka memperkenalkan menu Dim Sum yang di sediakan oleh Chef mereka sendiri!

Korang if dtg memang kena cuba semua menu yang bamziaf cuba ni tau, mmg rasa sgt padu tau!! 
Korang pasti tak kecewa punya!! So fresh chef masak dari dapur!!
Antara menu yang bamziaf cuba:
The Premium Steamed Prawn Siu Mai
Sangat fresh & lembut ja

The Premium Steamed Wontan in Chili Oil

Chicken Feet
Sedap kaki ayam ni, penuh rasa mmg love sgt

The Premium Steamed Homemade Beef Balls
Beef dia sgt lembut & penuh rasa


The Premium Steamed Marinated Squid
The Fried Dim Sum
Mmg sedap!! Sgt crispy & tak berminyak langsung


The Prawn Cheong Fun - Rice Roll
Rasa sgt original! Sambal dia mmg best gila

Fried Kueytiau with Beef HK Style
Mmg sgt sedap!! One of the best

 
The Crispy Yee Mee with Seafood
Sgt crispy Yee Mee dia, kuah dia pun sedap

Signature Cheesy Spring Roll


Mini Pandan Bao, Custard Bao, BBQ Chicken Bao 


The BBQ Chicken Pastry
Specially made di sini! Mmg sedap pastry dia!!

If korang makan Dim Sum menu ini mmg ngam if korang cuba Oolong Chinese Tea atau korang ada pilihan lain mcm Green Tea, Jasmine Tea, Chrysanthemun Tea, Pu'er Tea & Cha Wong




korang if nak buat gathering dekat sini pun onz sbb dia ada provide Private Room juga!! 
Ada 3 bilik Private yang tersedia untuk korang! Each bilik boleh untuk 10 pax tau!
Korang boleh buat small event sebab dekat In Colonial boleh accommadate 
sehingga 160 pax if under Buffet 
if korang nak dining with round tables sehingga 120 pax




Jadi korang kena check out Restoran In Colonial sekarang!


Alamat:
Lot G13, The Intermark,
348 Jalan Tun Razak,
50400 Kuala Lumpur, Malaysia

Waktu Operasi: Di buka Setiap Hari
10 Pagi - 10 Malam

Untuk tempahan:
+603-9772 8769 (Call) | +6012-784 9033 (WhatApps)



#PremiumDimSum #InColonial #MuslimFriendly #MuslimFood #KakiMakan

Saturday, 18 June 2022

#FRforReview - Fantastic Father’s Day Timepiece Gift Guide from Red Army Watches

 #FRforReview - Fantastic Father’s Day Timepiece Gift Guide from Red Army Watches


Once a day every year comes a day that honours the unsung hero of our lives, who are our guide, our protector and more, helping us become who we are meant to be: our fathers. To commemorate this memorable occasion, Red Army Watches is showcasing our curated  Fantastic Father’s Day Timepiece Gift Guide where we share a selection of men’s watches across our collection of boutique watch brands, each with a unique style and themed for a special aspect of dad in our lives.


Laco Bronze Series

Dad, you helped me learn to love the classics


A pair of watches on a person's wrist  Description automatically generated with medium confidence
(Photo by Laco)

There’s something to be said for the good old days whether it’s the lines of a vintage car or a vinyl record.For dads who helped us appreciate the classics, the LACO Bronze series will be a gift he will cherish for Father’s Day. This timepiece is driven by the multi-layered patina which forms on a bronze case during the first weeks and months and protects the material from corrosion. This patina gives each timepiece a touch of individuality and unique beauty.


Zeppelin Atlantic Power Reserve  (Ref: 8462-3)

Dad, you spread my wings and help me soar

A close up of a watch Zeppelin Atlantic Power Reserve Ref: 8462-3  Description automatically generated with medium confidence

(Photo by Zeppelin Zeppelin Atlantic Power Reserve Ref: 8462-3)

The ideal present for awesome dads who helped us spread our wings and soar, 

the Zeppelin Atlantic Power Reserve Ref: 8462-3 has a practical design blended with classic aesthetics that harken to watches made for the pioneers of early aviation. Combining a durable 316L hand finished steel case with a high-clarity dial as well as the ability to indicate power reserve, 

this timepiece will make for an unforgettable present for dad.



Sevenfriday M3/08 Chrome

Dad, you are my rockstar


(Photo by Sevenfriday Ref: M3/08) 

For dads who are the ultimate rockstar in your life, the M3/08 Chrome from Sevenfriday is the perfect gift! 

This stylish new timepiece features stainless steel components, a lightning engraved animation ring and a rocking five-layer dial done up in jet black, gunmetal and chrome worthy of any rockstar. Add in a leather jacket for dad and he’s ready to rock this joint in style!



Sturmanskie Gagarin Vintage Classic Ref: 9015/1279600

Dad, you lift me up

A close up of a watch Sturmanskie Gagarin  Vintage Classic Ref: 9015/1279600  Description automatically generated with medium confidence

(Photo by Red Army Watches Malaysia. Sturmanskie  Ref: 9015/1279600)

Our number one cheerleader and supporter, our fathers are the ones who lift us up when we need it most. The Sturmanskie Gagarin Vintage Classic embodies these qualities in every aspect of its design, making it the perfect gift for dads. Simplicity can translate to perfection and magnificence. The Sturmanskie Gagarin Vintage Classic reminds us of Yuri Gagarin's monumental feats with its functional yet elegant outlook and underlying exquisite details. Accuracy is the name of the game but it does not mean that style is left behind!


Poljot International Arctis Series

Dad, you are my north star

A group of watches from the Poljot International Arctis series. Green, Black , Silver and Beige Dial.  Description automatically generated with medium confidence

( Photo : Arctis by Poljot International – Clockwise: Green 9011.1940413, Silver 9011.1940412, Beige 9011.1940411, Black 9011.1940414)

Our fathers are a north star that helps to guide us through life, leading by example so that we can follow in their footsteps to be a better person. Like the north star, the Poljot International Arctis is a striking timepiece that is the perfect gift for our north star in life - our fathers. This beautifully crafted timepiece has large, clear triangular hands and hour markers complemented by a calf leather strap in your choice of four beautiful colourways with matching straps.



About Red Army Watches Sdn Bhd


Established in 2008, Red Army Watches offers a curated array of reasonably priced yet stylish

and exquisitely crafted timepieces from renowned microbrands such as Sevenfriday, Poljot

International, Sturmanskie, Zeppelin, Laco, Junkers, Iron Annie, March Lab, Orodeus, Hirsch, Choisi, the Electricianz, Boldr, TACS, REC, Gorilla, Azimuth and Alexander Shorokhoff. With a presence in Indonesia, Singapore and Malaysia, Red Army Watches is becoming a recognised household name among watch aficionados seeking that elusive combination of quality, design, performance and value in their timepieces. For more details, please visit www.redarmywatches.com.my 



Social Media Links

Social Media Hashtags:
#redarmywatchesmalaysia #rawxfathersday #redarmywatches #laco1925 #sevenfriday #zeppelin
#poljotinternational #sturmanskie

Thursday, 16 June 2022

#FRforSharing - Saya bukan "Scammer" - Pn Amira Khan tampil beri Penjelasan

#FRforSharing - Saya bukan "Scammer" - 
Pn Amira Khan tampil beri Penjelasan
Sidang Media Tuduhan Fitnah terhadap Pn Amira Khan


Puan Amira Khan, seorang ahli perniagaan dalam bidang kosmetik, yang telah di fitnah sebagai "Scammer" dan tuduhan ini telah tular di media sosial dengan tontonan lebih 1.7 million viewers di tiktok dan juga di Instagram tampil pada sidang media hari ini untuk memberi penjelasan mengenai isu ini.

Puan Amira Khan yang merupakan Founder kepada jenama perniagaan, Modest ini di wakilkan oleh Peguam mereka iaitu Muhamad Akmal Arif dari Tetuan Akmal Shamsul Kahar & Co.. 
Hadir bersama di Sidang Media ini, Co-Founder Modest, Muhammad Daniel Aqiel 
serta suami Pn Amira Khan, Encik Fitri

Sidang media ini bertujuan untuk memberi maklum balas kepada cerita fitnah yang telah disebarkan secara meluas di media sosial dan menjejaskan nama baik serta perniagaan Puan Amira Khan. 
Terdapat 6 orang individu yang telah dikenal pasti 
menyebarkan fitnah secara meluas menggunakan platform media sosial

Tuduhan yang di sebarkan ini telah menyebabkan perniagaan Pn Amira Khan mengalami kerugian jutaan ringgit & tiada jualan yang berlaku akibat isu ini...
"Jualan kami dulu boleh mencecah ratusan ribu, tapi bila isu ini timbul, tiada langsung jualan yang kami perolehi"

Pn Amira juga turut memberitahu yang Beliau terpaksa menerima rawatan akibat "Despression" sejak 2019 lagi di mana tahap kesihatan Beliau amat teruk sehingga sanggup mencederakan dirinya sendiri.. Namun Pn Amira tetap bangun untuk memperjuangkan Hak & Maruah yang telah di rampas pihak lain bagi menampung kakitangan & family Beliau...

"Saya ada anak & keluarga yang perlu di jaga & staff yang ada bersama dgn saya, jadi Saya perlu bangun untuk meneruskan perniagaan ini"

Menurut wakil Peguam,  Sidang media ini amat penting bagi memulihkan kembali nama baik Puan Amira Khan dan perniagaanya. Ini juga penting dalam menyuarakan kelantangan bagi menentang “Cyber Bully” yang berleluasa pada akhir dekad ini

Katanya lagi;
Saya bagi Pihak Puan Amira Khan telah menjelaskan satu persatu apakah yang terjadi sebenarnya, diharapkan tidak timbul isu fitnah ini lagi selepas ini dan isu ini secara tegasnya 
PERLU diberhentikan daripada menular

Pengakhiran Sedang Media ini, Pn Amira Khan,
"Saya bertegas menafikan segala pertuduhan penipuan yang telah disebarkan. Saya juga bertegas untuk memperjuangkan maruah yang sudah tercalar serta perniagaanya mengalami kerugian jutaan ringgit disebabkan penyebaran fitnah tanpa henti yang dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab ini."

Pn Amira Khan masih belum memfailkan saman, tetapi jika ke Enam enam individu masih lagi tidak berhenti menyebarkan Fitnah terhadap beliau , mungkin Tindakan Saman akan di ambil..

Wednesday, 15 June 2022

#FRforSharing - Siti Khadijah Jalin Kolaborasi Hebat bersama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

#FRforSharing - Kolaborasi Hebat
Siti Khadijah bersama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
Koleksi Corak Tradisional Melayu


Hi Hampa! Pastinya hampa sudah biasa dengar nama jenama hebat ini, Siti Khadijah ..
"Nak.. Mak teringin nak pakai telekung Siti Khadijah" ini merupakan antara tagline yang sgt viral!

siti khadijah ukm

Jenama Siti Khadijah ini di asaskan pada tahun 2009, ketika itu merupakan pengeluar busana Muslimah & telekung inovasi pertama tau... Pengasas, Puan Padzilah Enda Sulaiman yang menyedari keperluan untuk golongan wanita mendapatkan persalinan solat atau telekung yang selesa...maka kini, dengan lebih 40 butik di seluruh Negara serta di Indonesia..


Kehebatan jenama Siti Khadijah ini menganjak ke tahap yang lebih tinggi dengan tercetusnya kolaborasi julung kalinya bersama Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) melalui Institut Alam dan Tamadun Melayu atau lebih dikenali sebagai ATMA untuk koleksi rekaan mereka yang terbaharu... 
Melalui kerjasama ini, koleksi corak tradisional Melayu bakal di ketengah secara tidak langsung 
dapat meningkatkan tahap kesedaran dan kefahaman masyarakat 
untuk memelihara khazanah negara yang kian dilupakan. 


Kolaborasi ini adalah langkah tepat dalam memastikan kelestarian corak tradisional Melayu di kenali generasi baharu pada hari ini yang merupakan tinggalan nenek moyang terdahulu yang bersejarah. 
Ini dapat menjadi penanda aras baharu dalam rekaan busana telekung yang berinspirasikan corak dan motif tradisional yang terdapat di ATMA & dapat meraikan kepelbagaian budaya khususnya budaya tamadun melayu yang dulunya gemilang di mata dunia
Majlis penyerahan perjanjian berlangsung di Anjung Digital Smart Selangor, Fakulti Sains dan Teknologi Maklumat, Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi 
bersama Prof. Dato’ Ir. Dr. Abdul Wahab Mohammad ( pengerusi UKM Technology Sdn Bhd ) 
& En Mohammad Munzir (Ketua Pegawai Eksekutif Siti Khadijah Sdn Bhd) . 

 

Koleksi telekung yang diinspirasikan oleh corak tradisional Melayu ini akan mula memasuki pasaran Siti Khadijah bermula bulan Januari 2023 dengan lebih kurang 8 corak yang bakal di keluarkan


Untuk maklumat lanjut atau ingin melihat koleksi terkini, 
boleh follow social media Siti Khadijah :

Saturday, 11 June 2022

#FRforReview - Resipi Mudah Masakan Jepun dari Produk Kanika

#FRforReview - Resipi Mudah Masakan Jepun
dari Produk Kanika



Hi hampa! Pastinya best kan if boleh makan makanan Jepun di rumah, & kita sendiri yang masak..
Bamziaf yang bujang ini pasti kurang kerajinan nak memasak juga tapi favorite sgt makanan Jepun ! Nasib baiklah kawan bamziaf kenalkan produk Kanika ini!

Jenama "Kanika" ini telah wujud sejak tahun 1996 lagi tau yang di 
keluarkan oleh HSH Frozen Foods Sdn Bhd (1991) yang mana merupakan 
antara jenama terkemuka dalam produk makanan inovatif! 


KANIKA ialah pembekal makanan laut, ikan dan makanan sejuk beku Jepun Malaysia.. 
Perniagaan teras dibekalkan untuk memborong lebih daripada 1,000 jenis makanan laut beku ke hotel, pasar raya, restoran dan runcit premium berantai. Mereka juga memilih dan mengimport lebih 1000 produk dari lebih 20 negara ke Malaysia & mengeksport keluar produk ke Hong Kong dan Singapura


Bamziaf nak share dengan hampa resipi mudah utk masak masakan Jepun menggunakan produk Kanika, seperti Breaded Scallop, Sesame Dressings, Chuka Wakame, Chuka Kurage, Chuka Idako, Chuka Hotate, & Udon! Tersangat mudah, hanya defrost  then boleh untuk di makan or di masak!!


1. Kanika Breaded Scallop + Kanika Sesame Dressing
Cara Memasak:
1. Goreng di bawah suhu minyak 150°c to 170°c
2. Goreng hingga permukaan bertukar keemasan
3. Hidangkan bersama dengan Kanika Sesame Dressing


"Breaded Scallop ini sgt crunchy & rasa Scallop dia mmg sedap! di tambah cicah dengan Sesame Dressing mmg kombinasi yg terbaik, sebab sos sesame dia mmg lain dari yang lain"

2. Sushi Style with Chuka (Wakame, Kurage, Idako & Hotate)
Bahan - Bahan:
1. Chuka Wakame, Chuka Kurage, Chuka Idako, Chuka Hotate
2. Beras Jepun ( Sukatan Memasak: 1 Cawan Beras = 2 Cawan Air)
3. Crispy Seaweed
4. Grilled Seaweed 

Cara Memasak:
1. Defrost Produk Kanika lebih kurang 30 minit
2. Masak Beras Jepun
3. Nasi Jepun di tekap, tabur Crispy Seaweed & Letak Chuka pilihan
4. Letak atas Grilled Seaweed & Ready To Eat


"Bamziaf suka semua Chuka dari Kanika ni, sebab rasa fresh walaupun ia frozen kan... Memang rasa mcm makan dekat kedai sushi terkenal.. Chuka Idako dia terpaling love, dah la dalam satu pek sgt banyak!"

3. Udon with Baby Octopus + Shitake
Bahan - Bahan:
1. Kanika Instant Japanese Fresh Udon
2. Kanika Chuka Idako
3. Dried Shitake (Rendam air sebelum masak)
4. Crab Stick
5. Kicap Manis
6. Daun Sup & Daun Bawang
7. Crispy Seaweed

Cara Memasak:
1. Masukkan Chuka Idako, Crab Stick & Dried Shitake
2. Jika kering masukkan sedikit air
3. Masukkan Kanika Instant Japanese Fresh Udon
4. Masukkan Kicap Manis, Daun sup & daun bawang
5. Setelah di hidangkan, taburkan Crispy Seaweed di atas

Hampa boleh tonton video cara memasak di bawah:


"Udon dia sgt nice, tak rasa tepung or apa.. if hampa goreng or buat dalam sup pun mmg ngam, lembut ja.. bamziaf suka rasa mcm beli dekat Mart~"

Mudah kan resipi ini?? Hampa kena cuba tau produk Kanika ini & 
Bamziaf ada berita gembira untuk hampa semua sebab bersempena sambutan Hari Bapa, 
ada promo tau, iaitu FATHER'S DAY OFFER UMI BUNDLE hanya RM114.30 
(harga Asal- RM127) sehingga 18 Jun 2022!


Set Bundle termasuk:
1 x Black Jute Bag
2 x Udon
2 x Breaded Scallop
2 x Sesame Dressing
2 x Chuka Wakame
2 x Chuka Hotate
2 x Chuka Idako

Hampa if nak dapatkan produk Kanika, boleh check out di platform di bawah:


Untuk dapatkan maklumat lanjut hampa boleh follow social media mereka;



Address:
Kanika Malaysia @Selayang
Block K, Lot 46903,
Jalan Taman Perusahaan Selayang.
68100 Batu Caves, Selangor

Telephone: 1300-88-0707 | 010-2117549 | 012-9897424

Email: customersvc@kanika.com.my