Friday, 30 April 2021

#FRfoodReview - Bufet Makan Malam - KONTIKI - The Federal Hotel KL

#FRfoodReview - Bufet Makan Malam - 
KONTIKI - The Federal Hotel KL
Hi korang! pastinya korang rasa yang di tengah kesibukan ibukota tiada tempat menarik untuk berbuka puasa kan?? Korang pernah cuba tak di Restoran Kontiki, The Federal Hotel, KL bersebelahan dgn Plaza Low Yat...
Sajian Buffet di sini menawarkan lebih kurang 100 lebih hidangan tau... 
Antara hidangan yang paling di nantikan ialah hidangan yang menjadi kegemaran PM Malaysia yang pertama, Almarhum Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, antaranya Sambal Udang Petai, Ikan Goreng Serai dan Daging Kicap dan Kacang Pis.
Jangan risau di sini, ada 8 jenis menu yang akan di ubah selalu seperti Asam Laksa, Mee Udang, Kari Laksa, Mee Wanton & Mee Rebus! Jadi bolehlah datang setiap hari...
Terdapat juga pilihan hampir 20 jenis kuih muih tau.
 Antara menu yang menarik perhatian bamziaf , Sup Gearbox, Ayam Tempayan, Murtabak, & Sushi....
Bufet Makan Malam-Selera Kampung Tiki menawarkan harga;
Dewasa: RM98 nett | Kanak2: RM48 nett | Warga Emas; RM60 nett
Promosi ini bermula dari 21 April - 12 Mei 2021.
if korang nak IFTAR di sini jangan lupa buat tempahan lebih awal k..
The Federal Hotel Kuala Lumpur - KONTIKI Restaurant
No 35, Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur
Tel : 03-2148 9166
Facebook :
Instagram : @kontiki.federalkl
#KONTIKIRestaurant #TheFEDERALKualaLumpur
#BuffetRamadhan #Iftar #Iftar2021 #BuffetRamadhan2021

#FRforReview - Makanan Asli Indonesia di IndoAsli

#FRforReview - Makanan Asli Indonesia di IndoAsli
Hi korang... Pastinya ramai rindu nak travel & makan makan terutamanya negara jiran kita, Indonesia kan... ha bamziaf pun sama tapi jangan risau korang boleh lepaskan kerinduan itu, sebab adanya Restoran IndoAsli yang menyajikan masakan Indonesia yang asli tau... 
Terletak di dalam Central I-City ( Lot. No: LG-58)
Jadi bamziaf berpeluang mencuba menu menu yang korang juga patut cuba bila datang makan di IndoAsli.... Permulaan kita start dengan :
Tempe Sira (RM4.90) 
Tahu Telur (RM11.90)
Ayam Bakar Sate (RM19.90)
Gulai Ayam Padang (RM16.90)
Rendang Kambing (RM27.90)
Rendang Sapi (RM22.90)
Cumi Bakar Jimbaran (RM35.80)
Ikan Talapia Goreng Renyah Sambal Nusantara (RM39.90)
Terung Raos Khas Bandung (RM11.90)
Nasi Tumpeng Ayam Bakar Percik Bali (RM25.90)
Eli Jeli Dalam Telur (RM8.90)
Popia Pisang (RM12.90)
(Dari RM6.90 - RM13.90)
Es Alpukat
Jus Alpukat Teristimewa IndoAsli
Soda Serai

Meriahhh bukan menu menu yang di sajikan, jadi memang best if dapat berbuka kat sini tau..
Kebanyakkan menu baru di IndoAsli ekslusif di IndoAsli IOI City Mall, Putrajaya 
tapi jangan risau bakal di sajikan di IndoAsli Central i-City, Shah Alam....
Jadi apa tunggu lagi jangan lupa Follow & check out FB mereka @indoasliofficial 
atau Instagram @indoasli_official ..

#IndoAsliNewMenu #IndoAsliPutrajaya #IndoAsliCentraliCity #IndoAsli #IndonesianCuisine #Authentic #TasteOfIndonesia

Tuesday, 27 April 2021

#FRforReview - Thyme Out Buffet Ramadan

#FRforReview - Thyme Out Buffet Ramadan
Café by Equatorial - "Selera Ibunda"

Hai korang hari ini bamziaf nak share one of tempat yang best untuk korang berbuka puasa, iaitu di Thyme Out Café by Equatorial yang terletak di dalam ACE Conference Centre ... 
Lokasi mereka sgt strategik di tgh tgh ibukota tau...
Bufet Ramadan mereka bg tahun 2021, bertemakan "Selera Ibunda" .. 
Chef yang berpengalaman hampir 22 tahun akan menyediakan hampir 100 jenis menu untuk anda
Alami rasa masakan rumah dari masakan ibu yang penuh dengan aroma menarik, para pengunjung akan merasa suasana yang meriah bersama persembahan ghazal sepanjang malam. Dengan 50 selama bertahun-tahun kepakaran masakan, mereka bersedia untuk memanjakan anda dengan lebih daripada 100 yang asli dan rasa nostalgia dengan tema 'Selera Ibunda.'
Dengan pengalaman memasak selama 22 tahun, Ketua Chef dan pasukan masakannya telah menyediakan sebilangan besar masakan tradisional tempatan. 

Antara menu utama Selera Ibunda yang diketengahkan dalam 6 hidangan utama:


Sup Gear Box 
Sup sumsum tulang ini di rebus dengan bawang dan rempah ratus yang lain selama lebih dari 12 jam untuk melembutkan daging dan tulang rawan. 
Ia di sajikan dalam kuantiti yang banyak dan supnya hampir berkrim seperti masak stew. 
Dikatakan bahawa sendi lutut seekor lembu memberikan bentuk kotak gear yang terbaik dan mengandungi rasa yang sangat lazat dengan hirupan menggunakan straw... 
Anda akan menikmati hingga minum terakhir! 
Biasanya dihidangkan dengan nasi atau roti.


Daging Tetel Gulai Kawah

Gulai selalu mendapat tempat yang istimewa dalam budaya Malaysia terutama pada majlis-majlis khas
seperti majlis perkahwinan atau musim perayaan. 
Dengan tekstur kuah kekuningan susu, penuh dengan rempah yang kaya
seperti kunyit, ketumbar, lada hitam, lengkuas, dan ramuan tradisional tempatan yang lain. 
Pastinya bila menghirup kuahnya tidak akan kecewa.. Kawah merupakan kaedah memasak dalam kuantiti yang besar di dalam kuali yang besar & di atas api yang terbuka
Hidangan ini biasa dijumpai di Malaysia dan Indonesia, &
disajikan dengan nasi putih kukus panas dan ulam-ulaman,


Kambing Masak Hitam

Sesuai dengan tema 'Selera Ibunda', ini adalah hidangan wajib yang biasanya terdapat di
setiap negeri di Malaysia. Ia mendapat kemasyhuran dengan sos warna hitam berkilat dengan kombinasi dari rasa manis dan pedas. Daging kambing diperap dengan ramuan dan rempah tradisional selama beberapa jam sebelum direbus dalam kicap pekat. 
Rasa sangat menggoda membuat anda menginginkan untuk makan lagi & lagi!


Daging Salai Masak Lemak

Hidangan ini berasal dari Negeri Sembilan, hidangan ini terkenal dengan kuah pedas yang enak. 
'Salai' adalah kaedah memasak khas yang digunakan dari generasi ke generasi untuk menyediakan hidangan istimewa ini. Dengan dua kombinasi ini, ia menjadikan hidangan yang sempurna untuk dinikmati semua. Ia biasanya disajikan dengan nasi putih kukus panas dan telur masin. Sekiranya anda suka menikmati makanan pedas, hidangan ini pasti enak & disyorkan.


Udang Galah Asam Lemak

Dengar nama hidangan dh buat kita rasa terliur.. ‘Asam Pedas’ adalah masakan tradisional Melayu, dan berasal dari Melaka. Rasa masam masakan ini dari asam jawa (rebus hingga lembut dan diperah menjadi jus). Rasa pedas biasanya berasal dari penggunaan cili segar lada. Kedua-dua bahan mudah ini adalah padanan yang sangat hebat, di tambah pulak dengan udang air sungai yang segar


Kari Kepala Ikan

Antara hidangan kesukaan rakyat Malaysia sepanjang masa! Ini antara hidanngan yang paling dicari di seluruh rakyat Malaysia. Biasa dijumpai di kebanyakkan restoran India Muslim seperti "mamak",
hidangan mewah ini terdiri daripada bahan-bahan berperisa seperti kunyit, ketumbar, lada hitam,
halia dan banyak lagi. Apa yang membuatnya enak adalah apabila di gabungkan dengan kepala ikan yang segar. Jenis ikan yang biasa digunakan adalah ikan kakap merah atau garoupa 
dihidangkan dengan nasi putih kukus panas. 
Untuk bamziaf semua favorite sebab rasa air tangan ibunda utk setiap hidangan, 
kawasan buffet yang luas & sangat sangat selesa tau... Tempat sangat elegan pastinya memberi impak yang berbeza untuk IFTAAAAAR....
Harga Buffet:
Dewasa - RM155
Kanak-kanak - RM57 (berumur berumur antara 6 hingga 12 tahun)

Lokasi: Tingkat G Bangunan AICB 
Setiap malam sehingga 9 Mei 2021 
Waktu: 6:30 petang hingga 10:00 malam.


Jadi untuk tempahan For dinner reservation or special dinner arrangements, you can contact them at:
Contact Number: +603 2602 4120 (Direct Line) or +6010 429 2776 (Mobile)

For group gathering of 50 persons or more, please contact the Sales Department at:
Contact Number: +603 2602 4100 (General Line)

Follow social media mereka:
Website: www.a-c-e.com
.
#SeleraIbundaBuffet #BukaPuasa #BukaPuasaBersama #RamadanBuffet #IftarRamadan #AICBBuilding #ACEConferenceCentre #Ramadan






#FRfoodReview - Nick’s Tikkas & Tacos, Menara Goldstone

 #FRfoodReview - Nick’s Tikkas & Tacos, Menara Goldstone


Hi korang!! Kali ni bamziaf nak share dengan korang yang love teruk masakan dari India Utara ataupun Mexico, iaitu restoran Nick's Tikka's And Taco's. Restoran nih terletak di Menara Goldstone, ada Hotel Holiday Inn Express tuuuuu... Seriously food dekat sini mmg berbaloi utk cuba!!
Korang bayangkan dalam satu restoran korang ada option utk makan makanan dari 2 negara yang berbeza tau!! Paling penting why masakan di sini so sedappp, sebab Chef dia dah berpegalaman dalam bidang masakan hampir lebih 20 tahun tau.. tapi korang jangan risau Chef dah letak sentuhan Malaysia dalam setiap masakan tanpa menghilangkan rasa yang asal...
Antara menu yang bamziaf cuba ialah:
1. Chips & Cheese Dip
2. Spicy Keema Pizza
   - Minced spicy masala mutton with green peas & Potatoes
3. Novie Spicy Anchovies Pizza
5. Plain Naan
6. Vegetarian Biryani
7. Mutton Biryani
8. Butter Chicken
9. Bhindi Do Pyaza
10. Chicken Vindalo

11. Prawn Masala

Korang juga boleh check out menu menu lain di sini ---- >>> http://nicks.com.my/wp-content/uploads/2021/01/Nicks-Menu-Web-1.pdf
Bamziaf suka makan di sini, sebab korang boleh order melalui aplikasi MyEasy World ja ... Korang hanya perlu scan QR code, lihat menu & pilih terus Order.. Korang juga boleh terus ja buat pembayaran melalui aplikasi ini...
Kalau korang nak tahu info lanjut Contactless Dining Concept boleh Whatsapp:

Want to know more about Contactless Dining Concept? Do WhatsApp: http://www.wasap.my/+60109162206/myEasyworld or click on Here

Address – Nick’s Tikkas & Tacos
(Also known as Nick’s Restaurant & Bar)
KLCC, G02,
Menara Goldstone Holiday Inn Express,
84, Jln Raja Chulan,
0200 Kuala Lumpur,
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur