Tuesday, 30 June 2020

#FRhelpothers - Inisiatif Pantri Komuniti #AyamBersamaMu Tular di Selangor!



#FRHelpOthers -Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Selangor!

Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand


Ampang, 29 Jun 2020 – Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti.

Volunteers- Shuhaida Kabdy delivery the home cooked Ayam Brand meals to Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah

Di Selangor, Pusat Jagaan Kasih Nurul Hasanah berganding bahu bersama Ayam Brand mengurus pantri komuniti setempat yang mengguna pakai konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’. Pantri kalis cuaca tersebut dibekalkan dengan barangan keperluan harian seperti bekalan produk Ayam Brand. Ia dipasang di luar kawasan halaman untuk membolehkan penjarakan sosial, dan terbuka kepada umum 24 jam. 

Para petugas dan penduduk setempat berkongsi maklumat mengenai stok atau apa yang diperlukan dalam kumpulan komuniti menerusi media sosial dan aplikasi mesej. Usaha mereka telah menularkan inisiatif ini.

Para sukarelawan membalas jasa baik mereka dengan menyediakan hidangan masakan ala rumah terbuka menggunakan produk Ayam Brand™. Antaranya adalah seperti hidangan tradisional Roti Jala dengan kari sardin dan salad buah makaroni!

Shuhaida Kabdy turut menawarkan diri untuk memasak buat kanak-kanak sebagai sumbangan beliau kepada pantri komuniti tersebut.
 Bubur Kacang cooked by Volunteer Shuhaida Kabdy using Ayam Brand products

“Terdapat banyak mesej dalam aplikasi WhatsApp secara berkumpulan oleh penduduk setempat berkenaan pantri makanan tersebut dan barangan yang diperlukan. Pusat Jagaan Kasih Nurul Hasanah telah banyak membantu penduduk di sini. Menyediakan hidangan ala rumah terbuka buat mereka adalah sumbangan ikhlas saya. Saya ingin berikan yang terbaik buat mereka. Penggunaan santan dan jagung manis Ayam Brand menjadikan penyediaan makanan lebih mudah. Kanak-kanak gemar Bubur Kacang,” jelas Shuhaida. 

“Saya berbangga dapat menyumbang terhadap inisiatif ini kerana ia menunjukkan semangat #KitaJagaKita yang telah membantu Malaysia mengharungi wabak Covid-19,” tambah beliau.

Desas-desus mengenai pantri komuniti AyamBersamaMu ini telah memperkenalkan Pusat Jagaan Kasih Nurul Hasanah kepada lebih ramai penduduk di sekitar daerah. Ini membawa kepada lebih banyak sumbangan buat pantri makanan, serta kanak-kanak di rumah kebajikan tersebut.

“Komuniti kami berpakat untuk menerapkan semangat #KitaJagaKita dan menjadikan Hari Raya kali ini sesuatu yang akan dikenang. Orang ramai memaklumkan kepada golongan kurang bernasib baik tentang bantuan barangan keperluan yang ditawarkan di sini. Ramai juga yang menyumbang barang. Sukarelawan seperti Shuhaida menyediakan hidangan lazat buat kanak-kanak. Apabila kita memberi dengan ikhlas, amal yang baik akan dibalas baik. Pantri #AyamBersamaMu telah menyatukan komuniti kami dan membina ikatan yang berkekalan. Kami sedia berkongsi dengan organisasi lain bagaimana untuk memulakan dan menguruskan pantri komuniti,” jelas pentadbir Pusat Jagaan Kasih Nurul Hasanah, Puan Shidah.

Sehingga kini lebih 5,000 produk Ayam Brand telah diambil dari pantri makanan di seluruh negara dan ribuan barangan lain telah disumbangkan oleh individu, syarikat dan NGO bagi membantu mereka yang dalam kesusahan.


“Orang ramai memberi reaksi berlainan terhadap pantri ini. Ada yang hanya mengambil barang pada lewat malam kerana berasa segan atau malu. Ada yang bertanya dahulu sebelum mengambil, dan ada pula yang ingin berborak dan berkongsi kesukaran yang mereka hadapi. Ada juga penderma rahsia yang meninggalkan barangan di dalam pantri, sementara yang lain berkongsi tujuan mereka memberi. Kita ada kanak-kanak yang memberi gula-gula untuk kanak-kanak lain. Para peniaga menghantar telur, beras dan minyak masak. Ibu bapa menghantar lampin, susu bayi dan mainan, malah baju raya yang baru. Kami hargai semuanya,” tambah beliau.

Kids of Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah filling up food to the #AyamWithYou Food Pantry 

Projek pantri komuniti AyamBersamaMu kini mampu berdiri dengan sendiri setelah banyak permintaan untuk memulakan program yang sama diterima di lokasi lain, menurut Nathan Deverre, Pengurus Pemasaran Ayam Brand Malaysia.


“Respons terhadap pantri komuniti ini amat menggalakkan. Petugas Ayam Brand amat berbangga dengan inisiatif ini dan telah menguar-uarkannya agar lebih ramai dapat menerima bantuan dan lebih ramai menyumbang. Konsep ‘Ambil apa yang perlu, tinggal apa yang boleh’ ternyata diterima dalam kalangan masyarakat tempatan. Jenama Mission telah menyertai kami dalam inisiatif ini. Kami berharap jenama lain akan turut serta momentum baik ini dapat dikekalkan,” ujar Daverre.

Menerusi program Tanggungjawab Sosial Korporatnya yang telah berjalan sekian lama, Ayam Brand™ telah menyumbang lebih 2 juta makanan berkhasiat kepada pertubuhan amal, menyediakan makanan berkhasiat untuk lebih 22,500 orang dari 538 buah organisasi dan NGO amal sejak 13 tahun lalu.

Jadi sebahagian daripada gerakan untuk menerima dan menderma barang-barang keperluan pada musim Raya ini. Berikut adalah senarai lengkap lokasi-lokasi Pantri Komuniti Ayam Brand:


 KUALA LUMPUR: Anjung Singgah Lot 28-32 Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur 

PAHANG: Rumah Anak Yatim Dan Fakir Miskin Baitul Husna, Lot 132 Kampung Pelindung, 26100 Beserah, Kuantan 

TERENGGANU: Rumah Kebajikan Anak-anak Yatim Al-Hijrah Lot 4972, Taman Alam Perdana Binjai, 24000 Kemaman 

KELANTAN: Pusat Jagaan Pertubuhan Anak Yatim dan Asnaf Kelantan Lot 723 Seksyen 49, Mukim Langgar, 15000 Kota Bharu

PERAK: Pertubuhan Baitul Aini Ipoh PT 232242, Jalan Kuala Pari Hilir, Kg. Kuala Pari Hilir, 30100 Ipoh

PENANG: The Children's Protection Society No. 118-A, Jalan Scotland, 10450 Penang

KEDAH: Pusat Jagaan Insan Kesayanganku No.852 Taman Mahsuri Jitra, 06000 Jasmina

PERLIS: Pertubuhan Kebajikan dan Amal Rumah Teduh Perlis No. 45, Lorong Haroom Bunga, Jalan Sekolah Derma, 01000 Kangar

NEGERI SEMBILAN: Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Istimewa Harapan Negeri Sembilan No. 43, Jalan TTJS 3/4, Taman Tuanku Jaafar, 71450 Sungai Siput, Seremban 

JOHOR: Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Shafar, No 15, Jalan Limau, Kampung Pasir, Tampoi, 81200 Johor Bahru

SELANGOR: Pusat Jagaan Rumah Kasih Nurul Hasanah No 1, Jalan Pimping Kanan, Ukay Height, 68000 Selangor

SARAWAK: Pertubuhan Kebajikan dan Pendidikan Nur Murni, No 22, Lot 1365, Lorong Field Force 8e, Taman Green Field, 93250 Kuching

SABAH: Rumah Anak Kesayangan, No. 22, Lot 151, Jalan Mat Salleh, Taman Sempelang Sembulan, 88100 Kota Kinabalu

Untuk maklumat lebih lanjut mengenail inisiatif pantri komuniti #AyamWithYou, layari: https://www.ayambrand.com.my






Mengenai Ayam Brand

Ayam Brand, satu jenama isi rumah di Malaysia dan Asia selama 128 tahun memang terkenal dengan rangkaian luas makanan dalam tin yang sihat dan berkualiti, bebas bahan awet serta tidak mengandungi MSG tambahan. Produk Ayam Brand dikilangkan di kemudahan canggih yang mematuhi standard antarabangsa paling tinggi, persijilan (HACCP, ISO 9001) yang diiktiraf di seluruh dunia dan diakui halal. Selama empat tahun berturut-turut mulai 2013 hingga 2016, Ayam Brand dipilih sebagai Top 10 jenama FMCG pilihan di Malaysia, berdasarkan kepada Kaji Selidik Kesan Jenama oleh Kantar Worldpanel Brand Footprint Study.

Monday, 29 June 2020

#FRFoodReview - Domino's Pandu Ambil

Domino's Pandu Ambil 


Abam nak share pengalaman baru order dengan @dominosmy sgt bagus sebab skrg mereka ada 
"Domino's Pandu Ambil" ... Sangat mudah tau


So hampa just order dari www.dominos.com.my or Domino’s Pizza mobile app then nanti bila hampa check out jgn lupa utk pilih take away pastu hampa pilih pandu ambil tau.. Then hampa akan fill up details kenderaan yang nak datang ambil order tu... Akhir sekali bila dah sampai hampa just klik butang merah "I'm Here' plus buka Hazard Light untuk alert store yang hampa dah sampai... So nanti staff akan hantar order hampa kt kereta! Best bukan???


Jadi if hampa guna option Pandu Ambil, hampa boleh dapat Buy 1 Free 2 punya deal (For a limited time only).. So deal ni hampa akan dapat Free 1 regular pizza, 1 pilihan roti & tambahan 1.5L Tropicana Twister.
.
Jom la order dengan @dominosmy sekarang & guna #PanduAmbil !
.
#SemestinyaLebihMudah @ Domino's Pizza











Thursday, 25 June 2020

#FRplacereview - KL Bird Park



KL Bird Park 

Hai semua, alhamdulillah since kita di dalam fasa PKPP banyak tempat tempat attraction di dalam Malaysia sudah pun mula beroperasi.. Abam paling excited bila @klbirdparkmalaysia pun dah buka...


Jadi hampa semua kena datang visit KL Bird Park tau sebab memang best.. Banyak spesis burung yang hampa semua boleh discover. Hampa siap boleh tengok secara dekat sebab ada yang bebas ke sana ke sini


@klbirdparkmalaysia sekarang tengah ada promosi iaitu tiket untuk Dewasa hanya RM16 & kanak2 hanya RM6.. Di buka dari jam 9pagi hingga 6petang... Jangan lupa datang lawat burung2 di sini tau..

Terima kasih En Taufik untuk jemputan & Tour di dalam KL Bird Park
Tq @livelifelah invite kita join


#ResetTourism @ KL Bird Park










#FRplaceReview - KL Hop 0n Hop Off



KL Hop On Hop Off

Wahhhhh lamanya tak pusing pusing KL... Hampa tau tak yang @klhoponhopoff tgh bagi percuma utk naik bus mereka.. Best kan?



Abam sangat excited sbb lama tak tgk KL.. Laluan dia ada 2 tau Garden atau City meliputi 26 perhentian di tempat tempat menarik... So kena experience dua dua laluan tau 
 


So kalau hampa nak cuba experience naik @klhoponhopoff nih hampa booking online dkt www.myhoponhopoff.com atau hampa boleh direct pergi dkt main kiosk depan JUMPA Sungei Wang.. Promosi percuma sehingga 30 Jun tau tapi if terlepas untuk Julai akan ada diskaun 50%

#ResetTourism @ JUMPA at Sungei Wang

#FRfoodReview - Nyonya Tingkat


Kuih in the Box - Nyonya Tingkat

Wahhh abam so happy bila dapat tahu @nyonyatingkat nak hantar 'Kuih in the Box' tau.. Abam memang favourite sungguh dgn kuih seri nuka & bingka ubi nih...


Hampa mmg kena cuba tau utk 45 pcs hanya RM49.90 skrg tay boleh share dgn 20 org mcm tu..


Selain tu hampa kena cuba Signature Roti Jala Kari Kapitan Ayam hanya RM11.90, nih menu yg paling laris tau di @nyonyatingkat
.
Hampa boleh guna promocode "NYONYA20" untuk dapatkan diskaun 20% untuk semua makanan ala carte seperti Nasi kerabu , nasi lemak, meehoon siam & lain-lain boleh order melalui www.nyonyatingkat.oddle.me
Jika Lokasi hampa di luar klang valley boleh order terus melalui whatsapp +60172775118
Boleh juga visit outlet nih;
•NU Sentral Shopping Centre, KL •The Sphere, Bangsar South •AEON Taman Equine , Seri Kembangan •Menara UOA, Bangsar Utama..
Untuk info lanjut hampa boleh follow Facebook/Instagram Nyonya Tingkat
.
#NyonyaTingkat #NyonyaTingkatSignature @ Nyonya Tingkat Signature

Monday, 15 June 2020

#FRforReview - EatCakeToday


Hi hampa semua,mesti bila ada celebration pasti struggle nak cari cake atau nak pilih cake apa yang best... So abam sekarang dah tak risau sebab ada @eatcaketoday ! 

Abam dah cuba cake Carrot Pineapple 🥕 🍍 memang sgt sedap !



Eatcaketoday banyak pilihan cake & sgt affordable tapi paling penting sangat sedap... Hampa boleh order untuk hari yang sama hampa nak delivery

Lagi pun Father's day dah nak dekat kan? Hampa boleh order dengan @eatcaketoday untuk buat kejutan dkt abah korang... 
Hampa check ja di www.eatcaketoday.com untuk pilihan cake yang hampa nak order..

Hampa boleh order sekarang dah enjoy 10% promo code menggunakan code abam "EatCakeToday-ziafmihar" sebelum 31 Julai 2020

Thursday, 11 June 2020

#FRforReview - Instea





Instea - Parent's Day Campaign & Menu terbaru!
.
Hai hampa pernah cuba @insteaofficial ?

Skrg mereka ada special Instea’s Parents Days Special.. Sempena meraikan Parents Days, Instea hasilkan 2 minuman yang special sebagai sokong atas pengorbanan, kasih sayang mereka yang tidak berbelah bagi iaitu Cherry Blossom Tea & Beauty Herbal Tea

Cherry Blossom 
Melambangkan musim bunga dan masa pembaharuan. Dihiasi dengan kelopak Sakura dan Rose, teh bunga sakura yang enak meninggalkan aroma tahan lama di mulut..

Beauty Herbal Tea
Campuran berkhasiat yangmembantu menguatkan sistem imun & mampu membuang haba. kemanisan dari madu membuatkan setiap teguk seperti nostalgia & membuatkan kita mengenangkan ibu bapa yang selalu risau kita akan jatuh sakit.


Selain itu hampa juga boleh mencuba Dalgona Sugar Crush yang viral, boleh di padankan dengan teh susu, kopi ataupun susu segar di tambah pulak dengan toping yang sgt sedap
Jangan lupa ada satu minuman unik iaitu Cheese Sunny Egg. Mengabungkan keju & Mangga untuk menjadikan bentuk Matahari yang comel


Jadi untuk Parents days campaign kalau hampa beli 2 minuman akan dapat
percuma 1 Mini Transparent PVC Bag
(Promotion Period: 13/5/2020 - 30/6/2020) - Sementara stok masih ada..


#StaySafeandDrinkInstea @ Instea - Setapak
Like
Comment
Share

Wednesday, 10 June 2020

#FRforReview - Awake - Serbuk Buah Anggur penuh




Hai hampa abam nak share tentang Awake produk dari @joymixsb .. Ini bukan produk untuk kurus or cantik tapi adalah salah satu supplement nak bagi kita tenaga tambahan.. Awake ni dia dalam bentuk serbuk, di proses dari Anggur punya kulit, isi sehingga benih dia tau.. 
Hampa nak tau tak Anggur, buah yang mengandungi Vitamin C & Antioxidant yang sangat tinggi.. Ini dapat meningkatkan immuniti kita, mengekalkan kesihatan kita yang baik.. 

.
Kelebihan Awake:
1- Membuatkan kita sentiasa aktif
2- Meningkatkan aliran darah
3- Tiada caffeine & gula tambahan
4- Tinggi Vitamin C
.
Hampa boleh consume Awake bila korang rasa letih, kalau abam akan consume malam & bangun pagi..
Untuk info lanjut korang boleh visit https://www.joypremix.com/products/awake & jangan lupa join contest tau sebelum 16 June 2020